Mijn naam is Magien Schuurman en ik heb sinds mijn 19e gewerkt als apothekersassistente in openbare en ziekenhuisapotheken. In 2017 ben ik gestart met de deeltijd opleiding Farmakunde, omdat ik op zoek was naar meer uitdaging. In februari 2021 ben ik afgestudeerd. Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik kwaliteitsmanagent en bedrijfsvoering erg leuke en interessante vakken vond en dat hier ook mijn sterke punten liggen. Ik besloot dan ook dat ik me hierin graag verder zou willen ontwikkelen.  
Mijn afstudeerstage heb ik uitgevoerd op mijn huidige werkplek. CureSupport Nederland B.V. Mijn afstudeer opdracht was om het bedrijf klaar te maken voor de initiële audit ISO22000. We hebben het certificaat destijds behaald. Ik ben bij CureSupport eerst een tijdje werkzaam geweest als kwaliteitsmedewerker, maar in september 2021 doorgegroeid naar manager QA/QC. Inmiddels zijn we ook in het bezit van FSSC22000 (een GFSI geaccrediteerde norm).
Bij CureSupport ontwikkelen en produceren we hoogwaardige voedingssupplementen met als basis veelal liposomen. Voedingssupplementen lijken wat betreft toedieningsvormen op medicijnen (we hebben in ons assortiment druppels, drankjes, poeders, capsules en sachets), echter vallen voedingssupplementen in Nederland onder de voedsel en warenwet. Hierdoor heb ik nog een gedeelte bij moeten leren. Na mijn afstuderen heb ik nog een opleiding beginnende q.a. manager gevolgd, welke vooral op de praktijk gericht was.

Waar houd ik me zoal mee bezig?

  • Risicoanalyses uitvoeren en onderhouden: We hebben 3 soorten risico analyses binnen ons bedrijf: RA processen, RA grondstoffen en RA eindproducten. 1 keer per jaar lopen we deze volledig na en kijken we of deze risico analyses nog voldoen.
  • Het maken van een managementreview. Deze wordt jaarlijks uitgevoerd. Hierin beschrijf je verschillende onderdelen welke in het jaar ervoor zijn gebeurd. (bijvoorbeeld wijzigingen in producten, grondstoffen, processen, machines, personeel, klachten, afwijkingen, recalls, uitgevoerde audits en voedselveiligheid) In een managementreview kijk je ook kritisch of er punten anders gedaan hadden moeten worden of welke processen mogelijk verbeterd moeten worden. Deze managementreview bespreek ik met de directeuren en aan de hand hiervan worden verbeteracties uitgezet.
  • Beoordelen van leveranciers. We hebben te maken met verschillende soorten leveranciers. Grondstoffen, verpakkingsmaterialen en uitbestede diensten.
    Om een nieuwe leverancier te kunnen beoordelen sturen we een vragenlijst uit die ingevuld moet worden. We vragen specificaties op van de grondstoffen/verpakkingsmaterialen. Deze specificaties worden beoordeeld en afhankelijk van de antwoorden, certificering en informatie voer ik evt. een aanvullende audit uit op locatie.
    Jaarlijks bekijk ik met onze operations director onze leveranciers en beoordelen we onze huidige leveranciers.
  • Contact onderhouden met klanten en leveranciers.
  • Leiding geven aan het HACCP team. HACCP staat voor hazard analysis critical control points. Wat we met het HACCP team doen is kijken naar klachten, deviaties, we bespreken uitbreidingen aan het machine park of een nieuwe productie wijze, procesverbeteringen, hiervoor maken we validatie afspraken. We gaan binnenkort verhuizen naar een ander pand, dus ook hier staan we weer voor voldoende uitdagingen.
  • Ik heb ook veel overleg samen met de R&D manager en medewerkers van regulatory affairs. Op het moment dat er nieuwe producten worden ontwikkeld, bespreken we deze. Bekijken we of dit product apart opgenomen moet worden in de risicoanalyse eindproducten en of de grondstoffen die ervoor gebruikt moeten gaan worden reeds in ons assortiment zitten. Onze klanten zijn met name B2B klanten. Hierdoor hebben veel te maken met private labels, deze worden wel vooraf gecontroleerd of ze voldoen aan de wetgeving.
    Ook helpen we klanten uit het buitenland met het registreren van onze producten.
  • Leiding geven aan het QA/QC team. Het team bestaat met mij uit 4 personen. We houden ons bezig met het inboeken en samplen van grondstoffen, het verzamelen en versturen van samples van eindproducten naar externe laboratoria, beoordelen van analyse certificaten van externe laboratoria, vrijgeven van eindproducten, klachtenafhandeling, afwijkingen registratie, uitvoeren van rootcause analyses, interne audits uitvoeren, begeleiden externe audits of klantenaudits, kwaliteitscontroles, hygiëne rondes en uitvoeren van kalibraties.

Ik ben vast nog wel wat dingen vergeten, maar al met al een hele leuke en uitdagende functie! Ik ben dan ook blij dat ik de stap heb gezet om de opleiding Farmakunde te gaan volgen.
Zo kun je maar zien dat je met een Diploma Farmakunde ook buiten het farmaceutisch werkveld aan de slag kunt!

 

 

Top