In deze blog wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen als farmakundige bij de farmaceutische industrie, maar ook mijn rol als nieuw bestuurslid van de Vereniging Alumni Farmakunde (VAF) en deeltijdstudent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Mijn naam is Amjad Al-Karaf en ik ben in 2022 afgestudeerd als farmakundige aan de Hogeschool Utrecht. Sinds oktober 2022 werk ik bij  Abbott op de kwaliteitsafdeling, en sinds mei 2023 ben ik bestuurslid van de VAF. 

Opleiding Farmakunde 

Tijdens de Farmakunde opleiding vergaarde ik uitgebreide kennis over het farmaceutische werkveld. Farmakunde opleiding leidt studenten breed op. Breed opgeleid zijn ervoer ik als positief, maar tegelijkertijd ook minder positief. Ik zocht namelijk meer diepgang. Vakken als farmacologie en praktijkgericht onderzoek vond ik erg interessant.  De basis die ik hier heb gelegd komt goed van pas in mijn vervolgstudie. Hoewel mijn huidige studie meer diepgang biedt in onderzoeksvaardigheden, waren de colleges over praktijkgericht onderzoek en farmacologie een goede basis. Denk hierbij aan hoe je een onderzoek kunt opzetten over een bepaalde interventie of hoe je het beste wetenschappelijke artikelen kunt opzoeken. Daarnaast heb ik een hele leuke stage gelopen bij Abbott en mijn onderzoek (scriptie) gedaan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Afgelopen zomer is een artikel gepubliceerd door Lareb waarin de resultaten van mijn onderzoek ook meegenomen zijn. Mocht je het interessant vinden, is het artikel via deze link terug te vinden.

Farmakundige bij de farmaceutische industrie 

In oktober 2022 ben ik in eerste instantie begonnen als Quality Assurance Officer bij Abbott. Ik hield me als QA Officer met name bezig met het schrijven van trendrapportages, zoals Continued Process Verification (CPV) en Environmental Monitoring rapporten. Deze rapporten zijn cruciaal om de kwaliteit van productieprocessen continu te bewaken en te verbeteren, waardoor de kwaliteit van het eindproduct (geneesmiddel) wordt gegarandeerd. Zo’n productieproces opstarten is niet niks, er komt heel veel bij kijken, waaronder veel data verzamelen en vastleggen in de productie- en kwaliteitssystemen. Voor het opstellen van deze rapporten haalde ik de ruwe data uit de systemen en vervolgens ging ik die data analyseren, interpreteren en rapporteren om de consistentie en betrouwbaarheid van de productie te waarborgen. Dat was heel interessant om te doen. 

Sinds kort ben ik doorgegroeid naar de functie QA Specialist. In deze functie houd ik me bezig met de Regulatory Compliance gerelateerde zaken. Ik richt me op het naleven van wet- en regelgeving die specifiek van toepassing is op de farmaceutische producten en processen binnen de Abbott vestiging waar ik werkzaam ben. Ieder land heeft een eigen registratiedossier voor het geneesmiddel dat wij produceren en leveren aan dat specifieke land. Ik fungeer als schakel tussen de lokale vestiging en Global Regulatory Affairs van Abbott. Het registratiedossier moet je zien als een kookboek met heel veel verschillende recepten en ieder land of regio heeft een eigen recept. Het ene land wil bijvoorbeeld dat het flesje waar het drankje in zit, geleverd wordt in een kartonnen verpakking met een maatbekertje erbij en een ander wil alleen het flesje hebben zonder kartonnen verpakking en maatbekertje. Dit klinkt heel simpel, maar er gaat een heel complex proces aan vooraf. Het is mijn verantwoordelijkheid om de impact te bepalen van wijzigingen in lokale productieprocessen of dossierinformatie. Het naleven van internationale en lokale wetten en richtlijnen zoals die van FDA, EMA, en GMP guidelines is erg cruciaal.  Ik vind mijn werk daarom heel leuk en uitdagend. Zo leer ik niet alleen wat wij doen binnen het bedrijf, maar ook welk land welke wet- en richtlijnen bijvoorbeeld hanteert. 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging  

De zoektocht naar een masteropleiding ging niet vlekkeloos. Ik wilde namelijk na het afstuderen in 2022 gelijk al starten met een master. De opleidingen die mij aanspraken, hadden vaak toelatingseisen, zoals vwo-deelcertificaten. Daardoor heb ik mezelf iets meer tijd gegeven om eerst fulltime te gaan werken om erachter te komen wat ik nou echt wilde. Na een jaar fulltime te werken besloot ik mijn zoektocht naar een masteropleiding te hervatten. Ik wilde een studie binnen de gezondheidszorg volgen, waar mijn hart ligt. Zo ben ik bij de Master Evidence Based Practice in Health Care aan de Universiteit van Amsterdam terechtgekomen. Met deze opleiding word ik opgeleid tot Klinisch Epidemioloog, wat ik zeer interessant vind. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het opzetten van medisch wetenschappelijk onderzoek en wat er allemaal bij komt kijken, beschikbare wetenschappelijke literatuur kritisch lezen en beoordelen etc. Ik hoop na het afronden van deze opleiding als onderzoeker te gaan werken, bij voorkeur betrokken bij onderzoeken naar de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Bestuurslid VAF

Hoe ben ik bij de VAF terechtgekomen? Tijdens de opleiding Farmakunde vond ik bestuurlijke functies al heel leuk. Zo ben ik gedurende mijn studie voorzitter van de opleidingscommissie (OC) Farmakunde geweest. Toen ik afgestudeerd was, moest ik helaas ook afscheid nemen van de OC, wat ik heel jammer vond. Mijn betrokkenheid bij de VAF kwam voort uit mijn interesse in bestuurlijke functies tijdens mijn Farmakunde-opleiding. Na mijn afstuderen werd ik door een Farmakunde docent gewezen op een functie binnen de VAF. Sinds mei 2023 ben ik officieel bestuurslid. Ik hoop nog lang bij de VAF te blijven om zo contact te blijven houden met de Farmakunde studenten, docenten en alumni. Daarnaast wil ik me samen met de rest van het bestuur blijven inzetten om ook Farmakunde studenten, docenten en alumni met elkaar en het farmaceutische werkveld in contact te brengen.

Top