Via deze blog neem ik jullie mee in zowel mijn studie-ervaringen als mijn werk als Farmakundige bij de KNMP.

Mijn naam is Hilal en sinds mei 2023 ben ik werkzaam bij de KNMP op de afdeling LNA. Voordat ik dieper inga op mijn werk bij de KNMP, wil ik graag mijn achtergrond en studie ervaring met jullie delen.

Mijn achtergrond ligt in de openbare apotheek, waar ik meer dan 7 jaar ervaring heb opgedaan als apothekersassistent. In 2020 besloot ik een nieuwe uitdaging aan te gaan en schreef ik me in voor de studie Farmakunde. Ik deed de deeltijd versie van de studie en dat duurde 3 jaar. De lessen waren één keer per week, en daarnaast werkte ik nog in de openbare apotheek. In juli 2023 ben ik afgestudeerd.

Afstudeerfase

Mijn afstudeerfase bestond uit een projectmatige stage en een praktijkgericht onderzoek. Mijn stage heb ik gedaan bij Fagron op de kwaliteitsafdeling. Bij Fagron heb ik een Quality review opgesteld met als doel het aantal klachten en afwijkingen in het managementsysteem te verminderen en de kwaliteit te waarborgen of verbeteren.

Praktijkgericht onderzoek heb ik uitgevoerd bij een openbare apotheek, waarbij ik 20 weken lang het proces van herhaalservice heb onderzocht, met als doel dit proces te verbeteren en efficiënter te maken voor zowel de apotheek als de patiënten. Tegelijkertijd volgde ik een Engelstalige minor, International Drug Development (IDD). De minor is gericht op het begrijpen van zakelijke aspecten en het proces van medicijnontwikkeling binnen de farmaceutische industrie. Tijdens de minor heb ik samen met mijn projectteam een fictief medicijn ontwikkeld, een monoclonal antibody in de vorm van neusspray voor de behandeling van migraineaanvallen. 

Maar wat doe ik nu als Farmakundige bij de KNMP?

Ik ben werkzaam op de afdeling LNA, dat staat voor het Laboratorium der Nederlandse Apotheken. Deze afdeling is opgedeeld in twee: het laboratorium en productzorg. Wat vaak onbekend is bij velen over de KNMP, is dat er binnen het gebouw in Den Haag een laboratorium gevestigd is waar analyses worden uitgevoerd. Mijn werk valt binnen de productzorg, specifiek voor Farmanco. Voor degenen die in de apotheek hebben gewerkt, zal Farmanco waarschijnlijk bekend zijn. 

Farmanco

KNMP Farmanco is de website voor geneesmiddelentekorten en oplossingen. Farmanco informeert sinds 2004 over tekorten in Nederland. Volgend jaar in juni bestaat Farmanco precies 20 jaar! Op de website vind je een overzicht van geregistreerde geneesmiddelen die momenteel niet beschikbaar zijn. Het bevat informatie over de reden van het tekort, de verwachte datum van herbeschikbaarheid en mogelijke alternatieven voor het niet beschikbare geneesmiddel. Daarnaast dient de website als platform voor apothekers om hun eigen tekorten te melden, waarvoor ze het meldingsformulier kunnen gebruiken na het inloggen. 

Deze website wordt doordeweeks dagelijks bijgehouden. Als een tekort wordt gemeld gaan we eerst na of het daadwerkelijk een tekort is. Hiervoor communiceren wij met fabrikanten of de melding klopt. Een tekort is als een geneesmiddel langer dan 14 dagen niet beschikbaar is. Als het om een daadwerkelijk tekort gaat, zoeken we naar een  therapeutisch alternatief. Hiervoor duiken wij in onze eigen databank, Informatorium Medicamentorum (IM) op de kennisbank. Maar we maken ook gebruik van andere databanken waar we informatie uit kunnen halen, zoals de NHG. We onderzoeken eerst zelf de therapeutische alternatieven en bespreken dat vervolgens met de afdeling Geneesmiddel Informatie Centrum. Kortom, er wordt flink samengewerkt om de juiste info te delen op Farmanco.

Ik hoop dat ik middels deze blog aankomende Farmakundigen een inkijkje heb kunnen geven in mijn werk als Farmakundige. Mocht je na het lezen van mijn blog nog vragen hebben, schroom dan vooral niet om contact met me op te nemen via LinkedIn. 

Met vriendelijke groeten,

Hilal

Top