Graag wil ik jullie meenemen in mijn loopbaan als farmakundige. In deze blog zal ik mijn ervaringen, uitdagingen en leermomenten delen. Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert die geïnteresseerd zijn in het beroep van een farmakundige. Mijn naam is Maria Pechlivanidou, ik ben 22 jaar oud en heb een achtergrond als apothekersassistent. Ik ben onlangs afgestudeerd aan de opleiding Farmakunde. De afgelopen jaren heb ik veel kennis opgedaan over diverse aspecten van het farmaceutische werkveld en de verschillende carrièremogelijkheden voor een farmakundige. Vanaf het eerste leerjaar heb ik inzicht gekregen in de processen van een apotheek en heb ik stage gelopen in een openbare en- ziekenhuisapotheek. In het derde leerjaar heb ik de minor International Pharmaceutical Studies (IPS) gevolgd. Gedurende deze minor heb ik waardevolle inzichten gekregen over geneesmiddelontwikkeling en de farmaceutische industrie. Na de minor opende een nieuwe wereld voor me. Ik was ervan overtuigd dat ik wilde werken in de farmaceutische industrie en/of bij een overheidsinstelling, zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Hoewel het niet altijd gemakkelijk was om mijn weg te vinden in de zoektocht naar een baan als farmakundige, heb ik mooi nieuws! Met veel vreugde kan ik mededelen dat ik eind augustus zal beginnen als Regulatory Project Officer (RPO) bij het CBG. Ik zal deze rol parttime vervullen voor de afdeling casemanagement cardiovasculaire aandoeningen en women's health. Met deze positie kan ik een bijdrage leveren aan het beschermen van de Volksgezondheid. Bovendien biedt deze functie mij de kans om werkervaring op te doen op het gebied van Regulatory Affaires en het coördineren van werkzaamheden als RPO´ er. Hierbij kan ik beter inzicht kan krijgen in het managen van het registratieproces van geneesmiddelen en de wetgeving die erbij komt kijken. Regulatory affaires heeft raakvlakken met verschillende competenties van de opleiding Farmakunde zo heb je de vakinhoudelijke kennis van farmacologie, bedrijfsvoering en kwaliteitsmanagement nodig in je dagelijkse werkzaamheden. Dit betekent dat ik een afwisselende baan zal hebben!

Maar dat is nog lang niet alles! In september begin ik met de deeltijdmaster Innovatie Zorg en Welzijn. Ik heb voor deze master gekozen vanwege de combinatie van bedrijfskunde en zorg. Dit kan je ook vergelijken met de opleiding Farmakunde, alleen stelt deze master je instaat om verder te denken dan alleen het farmaceutische werkveld. Daarnaast heb ik gekozen voor deze master vanwege de combinatie werken en studeren. De master duurt in totaal twee jaar, waarvan ik in het eerste leerjaar voornamelijk academische vaardigheden zal ontwikkelen. In mijn tweede leerjaar zal ik met behulp van wetenschappelijke literatuur een knelpunt in de praktijk moeten oplossen, dit kan eventueel op mijn werkplek zijn of bij een organisatie waar mijn interesses in liggen.

Al bij al kijk ik er enorm uit naar deze nieuwe fase in mijn carrière. Het geeft me de mogelijkheid om mijn passie voor de farmacie te combineren met mijn interesse in bedrijfskunde. Ik ben ervan overtuigd dat deze kennis en ervaring mij in staat stellen om een waardevolle bijdrage te leveren aan de farmaceutische industrie en aan de ontwikkeling van vernieuwende zorgoplossingen. Ten slotte wil ik alle farmakundigen een boodschap geven, vergeet niet hoeveel kennis je in bezit hebt en waartoe je in staat tot bent. Uiteindelijk zijn wij de sleutelfiguur in het farmaceutische werkveld!

Top