Hallo, ik ben Leonoor en ben farmakundige en werk als Quality Assurance Officer bij een farmaceutisch bedrijf in Zaandam.

Door de VAF is gevraagd of ik een blog wilde schrijven over mijn werk als farmakundige in het werkveld van de farmaceutische industrie. Ze hebben niet aangegeven hoe lang deze mocht worden dus ik ga gauw van start!!

Even een korte achtergrond van mij. Ik ben van oorsprong apothekersassistente en heb ongeveer 28 jaar in de openbare apotheek gewerkt toen ik erachter kwam dat ik verder kon studeren voor farmakundige. Ik wist toen eigenlijk nog helemaal niet wat dat precies inhield maar het werd tijd dat ik mij eens verder ging verdiepen in de wereld van het geneesmiddel. Zo gezegd, zo gedaan en in 2008 ben ik begonnen aan de studie Farmakunde , die ik in 2012 heb afgerond.

Tijdens de studie begreep ik dat deze voor een wel heel groot werkveld van toepassing kon zijn. Gelukkig kreeg ik bij het onderwerp “Kwaliteitsmanagement” meteen het idee dat dit de richting was die ik op wilde gaan. Zo gezegd, zo gedaan deel twee;  ik ben als Quality Assurance Officer gaan werken en via verschillende farmaceutische bedrijven ben ik nu in Zaandam beland.

Als QA Officer heb je verschillende taken uit te voeren, dit houdt zeker ook verband in wat voor organisatie je werkt. Waar ik nu werk is een organisatie die generieke geneesmiddelen op de Nederlandse markt brengt. Hiervoor zijn diverse controles nodig en als QA Officer controleer jij de documenten die goedgekeurd moeten worden door de RP/QP (Responsible Person/ Quality Person). Daarnaast schrijf je bijv. procedures (SOP’s) met de bijbehorende documenten, Technical agreements en Change Controls. Uiteraard behandel en registreer je de klachten en laat je deze onderzoeken,  manage je de CAPA’s en de deviaties en zorg je voor de opiaten administratie. Ook zit je als QA afdeling bij de launch van een nieuw product voor het bedrijf. Ondertussen manage je de leveranciers en de afnemers. Denk bijv. aan de certificaten en inspecties.

En als laatste wil ik nog de audits benoemen. Interne en externe audits neem je ook af, hier maak je een rapport van en zorg je verder voor de afwikkeling. Dit is één van de taken, die ik heel erg leuk vind om uit te voeren. Ik ben hiervoor naar Oostenrijk, België en zelfs naar India geweest. Tussendoor heb je ook de projecten waar je als QA afdeling aan mee doet. En verzorg ik ook de training betreft de GDP/GMP.

Ik ben vast nog heel veel vergeten, vervelen doe ik me in ieder geval niet op mijn werk en blijft het een uitdaging.😊 Tot zover, in het kort😉, even een blik in mijn werkveld als farmakundige.

Bedankt voor het lezen.

Met vriendelijk groet.

Leonoor

Top