Wat een goede sprekers met toffe onderwerpen hadden wij 7 juni; Maaike van der Lee en Iris Lafaber gaven uitleg en namen ons mee in de belevingswereld van Farmacogenetica en 3D-printen van geneesmiddelen.
Om maar even bij het begin te beginnen …..
Vanaf 18.30u was de inloop voor de Farmakundigen, studenten en docenten en onder het genot van een kopje koffie of thee werd er al gezellig bij gekletst. Meerdere keren hoorde we de vragen voorbij komen: “Welke functie heb jij dan ?” “Wat interessant!" “Wat een leuke job zeg”. Oftewel hartstikke leuk om anderen te spreken over hun functie en keuze in de verschillende bedrijven/instellingen.
Om 19.30u liepen wij naar de collegezaal waar de sprekers al aan het proefdraaien waren onder begeleiding van Frederique en Reymon (HU digitaal specialisten ?).
Maaike deed de aftrap over de uitleg van Farmacogenetica. In Nederland zijn wij koplopers op het gebied van regelgeving rondom Farmacogenetica. Eerst werd als introductie uitgelegd wat Farmacogenetica inhield en vervolgens hoe het op dit moment wordt ingezet om doseringen van geneesmiddelen aan te passen. Tussendoor werden er heel veel interessante vragen gesteld en werd vervolgens een blik in de toekomst geworpen.
Iris haakt mooi in op het vorige onderwerp en gaf uitleg over de werking van de 3D printer en welke substantie er in de cartridge zit. Vervolgens konden wij met een filmpje bekijken hoe dit er dus in het echt aan toe gaat. Uit een recente studie blijkt dat de proefpersonen geen verschil proefden en er geen verschil in effect was tussen een 3D tablet Sildenafil 20 mg en een op de markt verkrijgbare Sildenafil 20 mg tablet. Zelfs is het mogelijk om meerdere geneesmiddelen in een geprinte tablet te stoppen. Dit is mogelijk omdat er in laagjes wordt geprint. Wat een top oplossing zou dit zijn voor polymorfie en voor ouderen om maar 1 tablet te hoeven innemen en niet 5 tot 8 tabletten op 1 dag. Ook werd verteld dat er een laagje om de tablet kan worden geprint zodat de tablet met gereguleerde afgifte kan worden gemaakt. Hoe cool is dat? Waar komt deze 3D printer te staan in de toekomst? Bij de patiënt thuis? In de industrie, openbare apotheek of ziekenhuis? Nog even een periode wachten en dan krijgen we het antwoord ………..
De presentaties van Farmacogenetica en 3D printen van geneesmiddelen (+ filmpje) volgen hier zo snel mogelijk.
Na de presentaties kregen de dames een groot applaus en als dank een mooi bos rozen. We gingen terug naar de vide om daar gezellig door te praten over deze onderwerpen met een lekker drankje en hapje in de hand. Rond 21.45u gingen wij met een tevreden gevoel naar huis.
Namens de VAF willen wij iedereen bedanken die 7 juni naar de Hogeschool Utrecht is gekomen of online was aangehaakt. Wij hebben genoten en weten waarvoor wij deze vereniging hebben opgezet. Lukte het je niet om aan te haken, dan hopen we dat je er de volgende keer wel bij bent!