Deze blog is afkomstig van: Farmakunde4you

 

Vandaag is het werkveldsymposium dat de tweedejaars Farmakundestudenten organiseren voor de eerstejaars studenten. Een mooie gelegenheid om weer eens een ‘medicijnen in de media’-blog te schrijven.

Nieuwe geneesmiddelen tegen kanker

Er waren verschillende berichten over geneesmiddelen tegen kanker. Zo stond er in het Financieel Dagblad een interview met hoogleraar Piet Sonneveldt, die vindt dat het te lang duurt voordat een geneesmiddel tegen kanker in Nederland op de markt komt. In vergelijking met landen om ons heen duurt dat proces langer, o.a. omdat Nederland flink onderhandelt over de prijzen. Dit kan tot 500 dagen duren. Directeur van AstraZeneca Nederland, Martijn Bax, wil ook graag dat het sneller gaat. Op BNRnieuwsradio bepleit hij om medicijnen gelijk toe te laten en dan -na de prijsonderhandelingen- de prijs met terugwerkende kracht te berekenen.

Bij 1vandaag was een andere hoogleraar en oncoloog, Gabe Sonke, kritisch over de effectiviteit van veel nieuwe kankermedicatie. Volgens hem werken 9 op de 10 kankermedicijnen niet. Dan blijft bijvoorbeeld wel de tumor langer rustig, maar is er uiteindelijk geen effect op levensduur of kwaliteit van leven. Volgens de oncoloog komt dat o.a. doordat de onderzoeken worden opgezet door de farmaceutische industrie en niet door de artsen zelf. Hij beargumenteert dat de gekozen eindpunten van een studie niet altijd de eindpunten zijn die artsen zelf zouden kiezen.

Medicijnen en de hersenen

ADHD-medicatie

Uit onderzoek van het IVM en het Trimbosinstituut is gebleken dat 1 op de 20 studenten oneigenlijk methylfenidaat (medicatie bij ADHD) gebruikt om zich beter te kunnen concentreren bij het leren. Deze studenten krijgen de medicijnen niet op voorschrift van een arts, maar via het informele circuit van vrienden, familie of medestudenten. Het IVM waarschuwt dat het gevaarlijk kan zijn om zomaar deze medicijnen te gebruiken. “Bij oneigenlijk gebruik is er [..] geen zorgvuldige indicatiestelling en begeleiding door een arts. Hierdoor is er geen controle op onderliggend lijden, zoals hart- en vaatziekten of psychische aandoeningen. Onder die omstandigheden kan het gebruik van ADHD-medicatie risicovol zijn.” Studenten kunnen last krijgen van bijwerkingen waaronder hartkloppingen of slapeloosheid, maar het kan ook leiden tot psychische afhankelijkheid.  Het IVM wijdde er een stuk aan in hun Medicijnjournaal van september.

Antidepressiva

Het gebruik van antidepressiva is flink toegenomen onder jonge vrouwen. Het aantal voorschriften is met bijna 20% gestegen, volgens Lizet van Dijk van het Nivel. Waarom het zoveel meer is gestegen bij jonge vrouwen in vergelijking met jonge mannen (maar 11%) is niet duidelijk. De onderzoekers zeggen in het NOS-artikel: “Het kan zijn dat voor vrouwen sociale contacten nog belangrijker zijn. Het kan ook zijn dat vrouwen eerder met hun klachten naar de huisarts gaan. Er kunnen verschillende verklaringen voor zijn.”

Duurzaamheid en medicijnen

Van 15-30 oktober is het de Week van het Water. Eigenlijk dus de Twee weken van het Water, maar dat klinkt kennelijk minder goed. Onderdeel van de Green Deal Duurzame Zorg 2.0 is namelijk het terugdringen van medicijnresten in het oppervlaktewater. Daarom is er een campagne om mensen bewust te maken dat ze medicijnen niet zomaar weggooien of door de gootsteen spoelen, maar weer inleveren, bv. bij de apotheek. Het RIVM heeft begin september een wetenschappelijk artikel gepubliceerd (link in dit algemene nieuwsbericht) over de ketenpaanpak, en dat deze vruchten begint af te leveren.

Nog beter dan inleveren+verbranden is het opnieuw uitgeven van ingeleverde medicijnen. Alleen mag dat niet volgens de huidige wet- en regelgeving. Daar heeft Hans van Rooij van RemediZ iets op bedacht, namelijk de Meds Safe. Omdat medicijnen in deze medicijnkluis onder gestandaardiseerde condities bewaard worden, is het mogelijk om de medicijnen na inleveren van de Meds Safe opnieuw uit te geven. Daarom staat RemediZ dit jaar op plaats 9 van de Trouw Duurzame 100.  

Nu is het wachten op de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Als alles goed gaat, komt deze begin november online.

Buitenlands nieuws

Bij de minor IPS vertel ik een kort stukje over het belang van GMP (good manufacturing practice) en haal ik voorbeelden erbij om te illustreren waarom dit belangrijk is. Helaas kon ik deze week een recent voorbeeld erbij zetten: In Nigeria zijn 66 kinderen aan nierfalen overleden na gebruik van een paracetamol siroop. Volgens de berichtgeving was deze vervuild met di-ethyleenglycol en ethyleenglycol, ook wel bekend als antivries.

Als je dacht dat medicijntekorten alleen in Nederland voorkwamen, dan heb je het mis: In Groot Brittannië zijn de medicijnprijzen aan het stijgen en wordt er door de apothekers gewaarschuwd voor medicijntekorten, zegt de BBC in dit artikel. Volgens een apotheker is de prijs van enkele medicijnen nu 50x zoveel als eerst. Er zouden al binnen enkele weken geen medicijnen meer leverbaar kunnen zijn die essentieel zijn voor bepaalde patiënten.


Tot zover het nieuws wat ik gespot had. Oproep aan farmakundestudenten: Kom je een nieuwsbericht tegen waarvan je vindt dat ik daar over moet schrijven, laat het me weten.

En kan je als student sommige artikelen niet lezen? Probeer het via de site van de HU-bibliotheek en ga naar databanken en kies dan Nexis Uni

Top