Hallo allemaal, mijn naam is Elaine Vermeulen en ik ben Farmakundige. Ondertussen ben ik alweer sinds 2012 afgestudeerd, dus dit jaar alweer 10 jaar een Farmakundige!

Sinds januari 2018 ben ik in dienst gekomen van Stichting VNA (Verenigde Nederlandse Apotheken). Dit is een stichting die apotheken overneemt van apothekers die met pensioen willen, zijn te komen overlijden of om een andere reden willen verkopen. Deze stichting bestaat al sinds 1948 en probeert sinds die tijd al de zelfstandige apothekers te ondersteunen. Momenteel zijn er ruim 150 apotheken aangesloten bij VNA.

VNA helpt niet alleen oudere apothekers die hun apotheek willen verkopen/overdragen, maar ook jonge apothekers. Wij helpen deze jonge apothekers een eigen apotheek te verwerven, waarbij zij geen financieel risico lopen, doordat ze een lening met de bank moeten aangaan. De constructie is namelijk zo, dat de apotheker eerst 5 jaar in loondienst komt, daarna 16 jaar mede-vennoot is en na deze tijd de apotheek onder zijn/haar eigen beleid kan voortzetten. 

Mijn rol in dit alles is heel divers. Zo ondersteun ik mijn afdeling in het overname proces, waarbij mijn focus ligt op collectieve afspraken met leveranciers in de apotheek, zorgcontracten met de zorgverzekeraars en overige operationele zaken waarmee een apotheker te maken kan krijgen. In de 4 jaar dat ik nu bij VNA werk, is nog geen enkele dag hetzelfde geweest. Dit is wat mijn baan ook zo leuk maakt!

Een van mijn dagen zou kunnen zijn:

- Contact hebben met zorgmakelaars om ervoor te zorgen dat alle apotheken hun contracten met de zorgverzekeraars hebben getekend. 

- Daarna contact met een apotheker, omdat hij vragen heeft over declaraties, zijn AIS (apotheekinformatiesysteem) of een investering wil doen in een nieuw track&trace systeem. 

- Bijna dagelijks heb ik ook contact met onze partners, waarmee wij collectieve afspraken hebben. Zo kan het voorkomen dat ik in gesprek ben met iemand van een van de groothandels, grootbereiders of een leverancier die een lokale sorteeroplossing heeft voor onze apotheken. 

Ondertussen is de opleiding Farmakunde heel erg veranderd. Maar toen ik op de HU zat, waren voor mij de vakken ICT en Communicatie van groot belang. Hier heb ik nu dagelijks profijt van. Ook de lessen, waarbij ‘de weg van het geneesmiddel’ toegelicht wordt zijn voor mij erg interessant geweest. In deze keten heb ik nu namelijk mijn dagelijkse contacten. Van de distributie, tot het vastleggen, tot het volgen van medicatie. Voor al deze onderdelen heeft de apotheek (en daarmee dus ook VNA) contact. 

Ik vind het belangrijk om toekomstige Farmakundigen te laten zien welke opties er allemaal zijn. Farmakunde is nog zo’n onbekende opleiding en vaak weten werkgevers niet wat je allemaal kan, omdat je zo breed opgeleid bent. Voor mij is het een uitkomst dat ik met de vakken waar ik veel affiniteit mee had (ICT en communicatie) terug kan laten komen in mijn huidige baan. Daarnaast heb ik zo’n brede kennis van het werkveld, dat ik daardoor ook met veel leveranciers (van de apotheek) goed contact heb. Het is fijn om te weten waar je over praat. 

 

Top